17 Mayıs 2014 Cumartesi

ÇOCUKLAR ÖLMESİN

     Yedi yaşına henüz basmış bir çocuğun, ufalanmış cam kırıklarını yemeğin üzerine serperken gören annesi çığlığı basar,
     Yüksek sesle! Ne yapıyorsun sen diye sorar? 
     Aldığı cevap ile annesi ellerini başının arasına koyar ve olduğu yere yığılır...
"Geçenlerde ailece izlediğimiz bir dizide oradaki biri bu şekilde yaptı ve orada yemek yiyenlerin tamamı öldü, bende onu deniyorum bakalım kimse ölecek mi? Der.
     Gördüğünüz gibi izlemiş olduğunuz bir dizide yada filmde yanımıza çocuklarımız var ise ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini gösteren çok önemli bir örnek.
     Tüm ailemizin iletişimini bitiren yaşadığımız evrende en değerli olan zamanımızı çalan, bazende faciaya götürebilecek olaylara sebebiyet veren sihirli kutu?

     Karşısına geçerken çoğu zaman öğretici bilgi, eğlence, kültürel yayınları izleyerek düşünme ve eleştirme yeteneklerimizin gelişmesini sağlayabilir. Ancak bu şekilde saatlerce izlediğimiz tv programlarının kaç dakikasını içerir.
     Televizyon çocuklarımızın o kadar hayatına girmiş ki; Psikolog Dr. Jung Bay Ra'nın araştırmasına göre, "Babanızı mı daha çok seviyorsunuz televizyonu mu? Çocukların %44'ü "TELEVIZYONU" "Annenizi mi daha çok seviyorsunuz televizyonu mu? Çocukların %20 si "TELEVIZYONU" der.
     Burada göz ardı edilen en önemli gerçeklerden biri de çocukların saatlerce çizgi filmden oluşan kanalları izlemeleri ve gelecekteki hayatında dışarıda karşılaştığı bir insan ile iletişim eksikliği sebebi ile hayatının tüm aşamalarında olumsuz etkilenecek, bundanda önemlisi izlemiş olduğu program yada çizgi filmlerin kendi üzerindeki ciddi tahripler gösterdiği ve suç unsuru eğilimleri arttırdığı bilimsel bir gerçektir.


     Bunun önüne geçebilmek ve çocuklarımızın ileriki yıllarında kendine ve bize zarar vermesini önleyebilmek için;

    1-) Çocuğunuzun zamanını programlamak (ders, oyun, tv seyretme, uyku zamanı) ve bunu alışkanlık haline getirmeye çalışmak. Tatbiki önce kendimizde zaman programı yapmamız çocuğumuzun alışkanlığını da önemli ölçüde uygulanabilir hale getirecek.

   2-) Televizyon kapatma kültürü olmayan ülkemizde öncelikle televizyonu kendimizde sınırlandırmalı hatta bazı geceler ve haftalar hiç açmamalıyız. Bunun için bir gece şöyle televizyonu hiç açmayın ve akşam yemeğinizden sonra ailece oturun ve o gününüzün nasıl geçtiğini sıra ile anlatın, gelecek adına her bir fert planlarını anlatsın. Böylece çocuklarınıza insan ilişkilerini göstermiş ve onlara sosyallik katmış olursunuz.

   3-) Kesinlikle ve kesinlikle dizi filmlerin ilk bölümünden itibaren uzak durun, inanın incir çekirdeğini doldurmayan sığ konularla yaşamınızdaki en değerli parçası olan zamanınızı boşa harcamayın ve en kötüsü çocuğunuza kötü örnek teşkil etmeyin.

    4-) Çocuklarınızın saldırganlık tepkilerini harekete geçiren, duygularını aşırı uyaran, değerlerinizi yıpratacak her tür tv programından uzak tutunuz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder