12 Mayıs 2014 Pazartesi

TRAVNİK ALACA CAMİ

     Osmanlı coğrafyasında Dünya üzerinde bir çok alaca cami vardır. Örneğin Biri; Selanik Alaca Camii, bir diğeri; Makedonya Üsküp Civarında; Kalkandelen Alaca Camii ve bu yazımda size tanıtacağım Travnik Alaca Camii bunlardan yanlızca bazıları.
    Bu camilere alaca cami denmesinin sebeplerinden bir tanesi de; cami üzerindeki tezyinatlar, camiye baktığınızda camii duvar üzerinde Kur'an-ı Kerimde ismi geçen cennet meyvelerinden Osmanlı Sanatkarlarının estetik anlaşıyışına uygun, laleler, selviler, mor salkımlar, narlar, incirler ve üzümlerle süslü olduğunu görüyoruz. Genelde bu camilerde kubbe yerine kırma çatı değimiz çatı kullanılan, bir yada birden fazla katı olan camilerdir.
     Travnik Alaca Camii, alt katta 24, üst katta tam 25 pencere vardır. Camiinin yapılış tarihi 16. yy yani Osmanlı'nın Bosna ya gelmesinden bir yüzyıl sonra. Bu camii inşa edilirken çok önemli olan vakıf düşüncesi için altına tam altı adet dükkan inşa edilmiş. Elde edilen gelir camiin bakım ve onarımı ile yanında bulunan medresede kullanılmaktadır.
       16. yy da Gazi Paşa'nın yaptırdığı bu camii, yaklaşık bir yüzyıl sonra büyük bir yangın geçirecek, 1757 lerde Ahmet Paşa bu Camii yeniden yaptıracak. Fakat 1815 te cami tekrar restorasyon görecek temelden tepeye camii restorasyon yapan kişi Süleyman Paşa olacak.
      Tabiki hayırda bütün Osmanlı ailelerinde olduğu gibi eşleri ile yarışan hanımlardan Süleyman Paşa'nın eşi Şerife hanım Alaca Camii önünde güzel bir çeşme yaptıracak.
     Çeşmenin üzerindeki kitabesini okuduğumuzda Şerife hanımın aynı zamanda hacca gittiğini de öğreniyoruz. ( El Hac Şerife Hanımın Hayratı)
     Günümüzde de Bosna sokaklarında gezerken insanlar Osmanlının çeşmelerinden gürül gürül akan memba sularından kana içiyorlar.
      Dışarıdan da, içeriden de bakmaya kıyamadığı camilerden biridir Alaca Camii. Ahşap olması ile içine rutubeti kabul etmeyen, boyaları ile insanın içine hayat üfleyen bir cami Alaca Camii.

      Mimberine baktığımızda çok güzel bir ahşap işçiliği, Mimberin külah kısmına çıkan boşlukta Bosnadaki hemen bütün camilerde gördüğümüz Osmanlının kullandığı Ay Yıldızlı bayrak. Bosnada, Dünya Kupalarında maçlarımızın olduğu zamanlarda Bosna sokaklarında Türk Bayrağını gördüklerinde kahvehanelerdeki yaşlılar bile ayağa kalkıp tekbir getiriyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder