17 Mayıs 2014 Cumartesi

HÜSN-İ HAT VE TEZHİP SANATI

"Yazının güzelliği, elin ve düşüncenin zarafetidir"

der Hz. Ali
 
     Allah'ı (c.c.) bilmek ve anlamak ancak vahiy aracılığı ile yani Kur'an-ı Kerim ile anlama yolunda mesafeler katederiz. Dolayısı ile Allah'ı anlamanın en önemli yolu Kur'an-ı Kerimi anlamadan geçtiğinden Kur'an-ı Kerime göstereceğimiz saygı da önemlidir.
     Bu bağlamda Kur'an-ı Kerimin yazılması başlı başına bir estetik olayı olarak değerlendirmek mümkündür.
    İslam sanatlarından Hüsn-i Hatta çok büyük önem verilen sebeplerden biri, bu sanatın hem Allah'ın ifade ve temsil edilemezliğini hissettirmek, hemde kelamının görsel düzeyde algılanmasına onun şanına yaraşır şekilde aracılık edecek bir görselliğe sahip olmak. 
     Zira yazı, İlahi Kelamın göze hitap eden bir somutlaştırmasıdır. Vahiydeki manevi hakikatların billurlaşması olarak görsel bir tezahürü olarak hat sanatını değerlendirmemiz doğru olabilir.
     Kur'an-ı Kerim Mekke'de indi, Kahire'de okundu, İstanbul'da yazıldı diye söylenir. Dolayısı ile Türk'lerin bu alandaki kabiliyetlerini ve Kur'an-ı Kerime olan saygıları en üst seviyededir.
     Hüsn-i hat sanatı camilerin iç duvarlarını taçlandıran, kubbelerini güzelleştiren, ahşapta, mermerlerde, çinilerde doyumsuz bir güzellik sergileyen, müthiş bir seyir zevki veren sanat eseridir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder